How to write program in C ? (BASIC)

Sebab dunia sekarang ┬áberkembang dengan cepat sekali terutama dalam bidang komputer ┬ájadi aku taknak adik adik abang abang kakak kakak dok cangak main moba lagi. Dah tahun 2017 kut………………….

#Moveon lah wei

First thing first kalau nak try tulis program dalam C language, kita kena cari IDE untuk tulis coding semua. IDE tu ialah Integrated Development Environment.

Ada berjutaaa IDE yang ada untuk C language. Tinggal kita ja kena cari. huhuhu

Nah aku list 5 IDE yang common untuk C language.

  1. Visual Studio
  2. Eclipse
  3. Code::Block
  4. GNAT programming studio (GPS)
  5. NetBean

Nak belajar lebih lagi, boleh godek godek dengan google okeh. Salah satu link yang aku refer. Tekan link bawah ni.

Lebih lanjut mengenai IDE

Tapi yang aku sempat explore buat masa ni ialah Visual Studio saja. Maaf atas lacking ni. Dari masa ke masa, aku akan update jugak cara guna IDE yang lain.

Okeh, jom explore Visual Studio dulu.

Ada banyak version Visual Studio ni, paling latest ialah Visual Studio 2017.

Untuk download VS 2017. Boleh pegi dekat laman web Microsoft or tekan ja link ni.

DOWNLOAD VISUAL STUDIO

Pilih yang community ye kalau taknak bayar. Kalau korang expert sikit boleh ja dapat yang lain tu free. miahaha. ( yang ni kena pm tepi )

Tapi sedikit pesanan untuk semua. Jangan guna untuk cari duit kalau guna yang berbayar tapi tak bayar. Tak baik tau.

Step by step download Visual Studio.

  1. Klik Free Download.

xx

2. Run program

3. Pilih yang description dia cerita pasal C.

4. Lepastu install

5. Done!

Okay download dulu ye, nanti aku cita lagi pasal C language ni. Adios!